Recensie van Christiaan van Beemen in Vleesmagazine

Worst - vleeswaren - specialiteiten
Een bron van inspiratie

Binnen de vleesbranche is worst- en vleeswarenspecialist Paul van Trigt een instituut. Niet alleen als vakman en expert op het gebied van productkeuring - laat hem een worst proeven en hij benoemt tot op de gram welke specerijen erin zitten - maar ook als een oneindige bron van kennis. Voordat hij voorzitter werd van de Broederschap van de Gouden Slagersring, won hij de Gouden Slagersring - de meest prestigieuze prijs in slagersland - zelf twee keer. Hij schreef meerdere boeken, waaronder het alom geprezen praktijkhandboek Charcuterie 2. Ook buiten slagerssector is Van Trigt een graag geziene deskundige. Zo is hij geregeld te zien in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

Door zijn imposante staat van dienst zijn de verwachtingen rond van Trigts nieuwe boek 'Worst - vleeswaren - specialiteiten' hooggespannen. Van Trigt maakt die verwachtingen waar. In het boek deelt hij de 150 bekendste en meest verkochte worstsoorten, vleeswaren en specialiteiten van Nederland, die alle 150 sfeervol in beeld zijn gebracht. Dat zijn producten zoals grillworst en achterham, die in vrijwel iedere slagerij te vinden zijn, maar ook soorten die vooral lokaal bekendheid genieten, zoals de Friese turfgerookte worst en de naegelholt, een traditionele specialiteit uit het oosten van Nederland, die bestaat uit gezouten rundvlees dat in de natuurlijke lucht wordt gedroogd.

Het Nederlandse slagerij-aanbod bestaat voor een groot deel uit niet-Nederlandse producten. Italiaanse klassiekers als mortadella en porchetta of de Turkse sucuk mogen dan ook niet ontbreken in 'Worst - vleeswaren - specialiteiten'. Ook minder bekende vleesproducten zoals de Oostenrijkste kaasworst zijn in het boek opgenomen. Daarbij geeft Van Trigt bij alle producten meerdere suggesties voor varianten. Voor slagers en traiteurs is het boek een enorme bron van inspiratie, waaruit zij kunnen putten om hun assortiment te verbreden en zo te voldoen aan de constante vraag naar nieuwe producten. Naast de recepturen gaat Van Trigt uitgebreid in op de achtergrond van de producten, met mooie beschrijvingen van het ontstaan en de evolutie van de beschreven worsten, vleeswaren en specialiteiten. Ook hierbij kan de versspecialist zijn voordeel doen, aangezien de moderne consument niet alleen smult van smakelijke producten, maar ook van goede verhalen.